Decrease font size Default font size Increase font size
Створено за підтримки Фонду "МАТРА" Уряду Королівства Нідерландів

Якщо шлях довгий, не дивуйтесь: заради великої мети треба його пройти.
Платон.

24 вер. 20
Друк E-mail

Долаємо кризу разом

 

«Долаємо кризу разом». Подолання кризи у повнолітніх осіб з інтелектуальними і поведінковими порушеннями та їх сімей, спричиненої карантином від Covid-19"
З 01 липня 2020 hjre Благодійне товариство «Джерела» почало реалізацію проєкту «Долаємо кризу разом». Подолання кризи у повнолітніх осіб з інтелектуальними і поведінковими порушеннями та їх сімей, спричиненої карантином від Covid-19" за фінансової підтримки міні-гранту від проекту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом.
Опис проблеми, на вирішення якої спрямовано діяльність проєкту.
Понад 261 тисяч українців мають інвалідність через психічні та інтелектуальні порушення (за даними розпорядження КМУ від 27.12.2017 №1018-р). Догляд до 170 тисяч повнолітніх з їх числа здійснюють сім’ї вдома, здебільшого – матері. Карантин від Covid-19 спричинив різке значне загострення поведінкових проблем осіб з інвалідністю внаслідок психіатричних діагнозів, адже цій  вразливій групі людей з інвалідністю важливо чітко дотримуватися усталеного щоденного розкладу, розуміти очікувані майбутні події, зустрічатися із знайомими в звичному порядку, мати мінімальні обмеження у дотриманні власних уподобань. Раптова зміна трьох обставин життя (звичних дій, обмежене спілкування та обмежений простір) не міг не спричинити стресу. Реакцією на стрес типово стали вияви агресії. Відтак - на додаток до регулярного вигорання матері стали зазнавати і агресії на свою адресу, і додаткового навантаження побутовими проблемами з догляду, і додаткових вимог щодо уваги і спілкування від своїх повнолітніх дітей з «психіатричною» інвалідністю.  
Благодійне товариство «Джерела» об’єднує до 180 таких сімей, психологічний супровід цих сімей виявив ускладнення взаємин, загострення поведінкових розладів, і паралельно – ускладнення симптомів психологічного вигорання у матерів. Багато випадків потребують невідкладного втручання. До прикладу, випадок безсоння у дорослого сина, його вимоги до матері щодо щонічних бесід і з’ясування стосунків призвели до повного нервового виснаження матері, яка доглядає сина сама і не може ні на годину передоручити його догляд будь-кому. При цьому загострилися декілька хронічних соматичних хвороб матері, а пройти лікування вона не може – не може залишити сина. Інший випадок – травма матері внаслідок нападу агресії сина спричинила появу ознак рецидиву раку молочної залози у неї. 
Міжнародний досвід свідчить про необхідність планового відновлення ресурсного стану у матерів повнолітніх осіб з інтелектуальними порушеннями (далі – ІП). Є спеціальна послуга – так звана “respite care”, яка в Україні призначена виключно для доглядальників дітей з інвалідністю. БТ «Джерела» на прикладі своїх членів переконалося, наскільки важливою є ця послуга для матерів похилого віку, виснажених за 30-40 років догляду, котрі вже самі мають численні діагнози. Терміново ж ця послуга потрібна принаймні двом групам по 10 осіб з інвалідністю (усього 20 осіб), які демонструють значне загострення поведінкових розладів. Для самих же повнолітніх осіб з інвалідністю полегшення симптомів очікуємо від участі у спортивних заходах упродовж 10 днів (тренажерних заняттях та спортивних змаганнях з велоспорту за правилами Special Olympics), які будуть проведені із виїздом до Транзитного будинку БТ «Джерела» (м.Богуслав Київської обл.)
 
Мета та завдання проєкту.
Мета: соціальний супровід 100 сімей, членів БТ «Джерела», які доглядають повнолітніх осіб з інтелектуальними і поведінковими порушеннями, і зазнали негативного впливу карантину від Covid-19, та допомога у подоланні  випадків виявленої кризи у 40 осіб з їх числа через загострення поведінкових розладів у 20 осіб з інвалідністю та кризового вигорання у їхніх 20 матерів-доглядальниць. Завдання: (1) соціальний супровід 100 сімей (до 300 осіб), членами яких є повнолітня особа з інтелектуальними порушеннями (2) виявлення та мінімізації наслідків карантину  для 20 осіб з ІП і 20 матерів-доглядальниць, у яких вже є ознаки кризового стану через карантин шляхом забезпечення 10-денного відпочинку доглядальниць та позитивного досвіду осіб з ІП під час їхньої участі у виїзних спортивних заходах і термінова кризова допомога 40 особам). (3) підготовка рекомендацій до національної влади  щодо системного попередження кризових явищ у цільових групах під час надзвичайних ситуацій.